Abonare Site!

We'll not spam mate! We promise.

joi, 3 iunie 2010

Cum sa-ti faci pc ul mai rapid

Fiecare dintre noi a avut probleme cel putin odata cu calculatorul. Fie ca sistemul de operare este windows, ubuntu-linux, macintosh, etc nimic nu este perfect si de aceea in acest tutorial voi vorbi despre ceea ce puteti face pc-ului vostru pentru a se misca mai bine.


Una dintre solutii este sa mergeti la start si in casuta de search (sau run in windows xp) sa scrieti: "msconfig". Dupa ce ati facut acest lucru si va aparut fereastra de configurare primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa dati click pe tab-ul "Boot" si la timeout in loc de 30 scrieti 10. Acest lucru va forta sistemul de operare sa se incarce mai rapid(chiar daca nu in 3 secunde totusi diferenta va fi vizibila). Dupa ce ati facut acest lucru daca aveti procesor dual core,quad core sau hyper threading (in caz contrar nu va avea nici un efect) dati click in locul unde scrie "advanced options" bifati casutele "number of processors" si " maximum memory " si in loc de 1 la procesoare puneti numarul maxim care va apare iar la memorie scrieti memoria pe care stiti ca o aveti in calculator (daca aveti 2Gb scrieti 2048). Dupa ce ati facut si aceste lucruri dati click pe butonul ok si mergeti la tabul unde scrie"services". Acolo bifati mai intai optiunea "hide all microsoft services"si din serviciile care raman debifati-le pe cele de care nu aveti nevoie(de exemplu eu nu am nevoie de Google updater service sau de Ipod service). Dupa ce ati debifat serviciile care nu va trebuiesc debifati casuta "hide all microsoft services"si va va aparea un numar mare de servicii. Dintre acestea nulte nu sunt necesare si nu fac decat sa incetineasca calculatorul, pe acelea le puteti debifa fara nici o grija (o lista cu servicile care merg debifate in windows 7 si in vista o sa o gasiti la sfarsitul articolului). Dupa ce ati facut si aceasta operatiune mergeti la tabul "startup"si debifati serviciile care nu aveti nevoie sa porneasca odata cu calculatorul, servicii precum: yahoo messenger, steam, windows messenger si alte programe. Acestea incetinesc cu mult pornirea calculatorului si pot fi pornite individual in momentul in care aveti nevoie de ele. Dupa ca ati parcurs toti acesti pasi (sau macar o parte din ei) dati click pe butonul "apply" si apoi pe butonul "ok". In acel moment veti vedea un mesaj care va spune sa restartati calculatorul si puteti alege daca sa o faceti atunci sau mai tarziu. Alt mod prin care va puteti face PC-ul mai rapid este dezactivarea unor efecte vizuale. Acest lucru se face in felul urmator:pentru windows7 si Vista dati click pe butonul"start", apoi dati click dreapta pe butonul"computer", din meniul ce apare selectati optiunea "properties", dupa ce ati dat click pe "properties" in partea din dreapta dati click pe optiunea "Advanced system settings". In acel moment va aparea o fereastra cu mai multe tab-uri iar dvs trebuie sa mergeti la tab-ul "Advanced" . 
De acolo veti alege optiunea "performance" si veti da click pe "settings".In fereastra nou aparuta, in tab-ul "visual effects" alegeti efectele vizuale pe care doriti sa le dezactivati si le debifati (cu cat debifati mai multe din aceste efecte cu atat mai rapid va fi pc-ul dvs dar in acelasi timp interfata grafica a sistemului de operare va fi mai putin atractiva d.p.d.v. vizual).
Dupa ce ati dezactivat efectele de care considerati ca nu aveti nevoie dati click pe butonul "apply" si apoi pe butonul "ok".
Pentru sistemul de operare windows xp trebuie sa faceti aceasi operatiune, singura diferenta fiind faptul ca in loc de "Computer" aveti la start "My Computer".
Un alt mod in care va puteti pastra pc-ul curat este folosind anumite softuri pentru curatare precum: CCleaner sau Glary Utilities si Deffragler pentru defragmentarea hdd-ului. Aceste softuri le recomand deoarece pe langa faptul ca sunt bune sunt deasemena si freeware iar pentru a descarca aceste programe si multe altele puteti merge la articolul meu : programe freeware si site-uri utile. Un ultim "tweak" pentru calculator este stergerea fisierelor temporare iar aces lucru se realizeaza dand click pe butonul de start si in casuta "search" sau "run" in cazul xp-ului scrieti:  " %temp% " (fara ghilimele desigur) apoi apasati " enter " in fereastra nou aparuta selectati tot ce este si le stergeti (anumite fisiere nu pot fi sterse).
Dupa cum spuneam la sfarsitul acestui mic tutorial voi face o lista cu serviciile care pot fi dezactivate:





  1. Application Experience
  2. Computer Browser(Daca nu sunteti conectat la o retea)
  3. Diagnostic Policy Service
  4. Distributed Link Tracking Client
  5. IP Helper
  6. Offline Files
  7. Portable Device Enumerator Service
  8. Print Spooler (daca nu aveti o imprimanta)
  9. Protected Storage
  10. Remote Registry
  11. Secondary Logon
  12. Security Center (dezactivandu-l pe acesta scapati si de mesajele enervante)
  13. Server (daca nu sunteti conectat la o retea)
  14. Tablet PC Input Service
  15. TCP/IP Net Bios Helper
  16. Themes(daca folosit tema clasica de windows)
  17. Windows Error Reporting Service
  18. Windows Media Center Service Launcher
  19. Windows Search(daca nu folositi frecvent windows search)
  20. Windows Time(daca nu doriti sa updatati ceasul prin intermediul internetului)
  21. Bit Locker Drive Encription Service
  22. Disk Defragmenter(daca folosit alt program pentru defragmentare)
  23. Windows Defender(daca nu il folositi)



    Acestea servicii sunt verificate de mine si merg dezactivate, totusi in cazul in care dupa repornirea calculatorului  observati ca anumite componente sau anumite optiuni nu mai functioneaza nu trebuie decat sa faceti operatiunea de mai sus (cea cu intratul in msconfig) si la tabul services sa apasati butonul "enable all"
    Acest buton va reporni toate serviciile la primul restart si problema avuta va disparea. De asemenea in cazul unor probleme puteti incerca prin eliminare bifand serviciile unul cate unul pana in momentul in care problema avuta va disparea. Desi necesita mai mult timp acest lucru va va ajuta sa porniti doar serviciul de care aveti nevoie si nu si pe celelalte.

    Distribuiti aceasta Postare!
    Urmariti →
    Distribuiti →
    Powered By: Pcpedia

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu